KASAM - Känsla av sammanhang

Det heta samtalsämnet just nu på mina föreläsningar är om KASAM, Känsla av sammanhang. Det handlar om att man ska ha begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet över den sittuation man befinner sig i för att klara av uppgiften på ett bra sätt och med en känsla av sammanhang.



Missar man en del av dessa tre viktiga delar så kommer man inte få ett sammanhang över uppgiften eller sittuationen. Förstår man inte uppgiften, känner att man inte har resurser till att klara den eller förstår inte varför man ska göra den så kommer det inte gå bra.

Detta kan man använda sig av på arbetsplatsen som chef över en avdelning för att få arbetet att fungera så bra som möjligt och få medarbetarna att må så bra som möjligt.

Att leva singellivet i sambolivet.

Det känns faktiskt som man är "singel" när Elias jobbar kväll och kommer hem någon gång mellan halv 11-11 på kvällen. Man sitter själv hela kvällen o pluggar, tittar på tv eller sitter framför datorn. Hade han vart hemma hade vi suttit tillsammans och pluggat eller myst i soffan till något dåligt tv-program eller film. Kvällarna är fan viktiga när vi umgås. Och inte glömma middagen! Fan vad trist det är att laga till sig själv och matlådorna. Men det håller bara i sig till sommarn för den här gången iaf. Man vet inte hur vi kommer få jobba när den dagen kommer. Hoppas att vi får våra kvällar och helger tillsammans.

Sitter nu egentligen med en löjlig uppgift som ska lämnas in imorron men måste få ta en paus från det. Vi ska skriva en sida på max 500 ord där vi diskuterar hälsobegreppet samt skriver om salutogent hälsoperspektiv. 1 sida på dessa två oerhört stora frågor är löjligt. Jag skulle kunna skriva 10 sider per fråga. Så denna uppgift blir bara löjlig. Det känns som om man är tillbaka till högstadier/gymnasiet där de ska kontrollera att man har läst det man ska.

Skulle egentligen vilja träna men jag har kommit in i någon dålig spiral där ajg tappat lusten att träna denna vecka. Jag skyller på lingonveckan. Men jag ska ta tag i mig och träna imorron efter seminariet. Man vill jue att bikinin ska sitta bra till sommaren nu när man äntligen ska ta sig iväg till Kreta i två veckor! Längtar som bara den! Satt här om dagen och tittade i tax free katalogen och kom fram till att jag kommer nog unna mig lite smått och gott ur den. Men även att jag har en del att införskaffa inför resan för att kunna "styla" på stranden. Men först är det en lång termin framför mig samt sommarjobb troligtvis på hemtjänsten i 6 veckor. Skönt är det ia att man bara ska jobba i 6 veckor! Det inebär att man kommer ha hela augusti ledigt!

Preveli Beach - Kreta

Nä nu måste jag återgå till verkligheten!



Utkast: Feb. 23, 2010

Så satt man här igen, med bloggen uppe och ska skriva lite. Men nu är frågan vad man ska skriva om. Kan börja med att jag ska gå massageutbildning nästa helg för att kunna bli diplomerad massör. Det ska bli riktigt spännande att få lära sig massera rätt. Nu ska jag bara införskaffa massagebänk. Kommer gå på runt tusen kr bara det.

Utbildningen går med stormsteg frammåt, fattar inte hur jag ska kalla mig proffisionell om snart ett år. Ska jag då kunna vara ett föredömme för andra och hjälpa dem till ett bättre hälsotilståld och livsstil!? Tydligen! Men först ska jag hitta en praktikplats och kurser som jag vill läsa till nästa termin. Verkar som det blir El Stockholmo för en distanskurs. Men det e bara hälften av terminen, så nu ska jag lycklas fylla ut den med nått annat. Men det verkar som att jag ska läsa "Kommunikation, ledarskap och hälsa". Låter som något man kan ha användning av om man nu ska lära andra att röra sig och äta rätt.

Elias är på praktik denna termin och "jobbar" på en fritidsgård. Detta innebär att några dagar i veckan jobbar han kvällspass, vilket han gör idag. Det är lite tråkigt för då missar man middagen tillsammans, tv-myset och att bara umgås. Man missar så mycket tid tillsammans och så är man bara ledig varannan helg också så det blir extra tufft för Elias. Det blir som om han jobbar 12 dagar i sträk. Men snart har halva teminen gått och då är det inte långt kvar till sommaren. Även om det känns som det, snön vill jue aldrig ge sig!

I sommar ha jag och Elias bestämt oss för att bara jobba 6 veckor. Detta innebär att vi komme4r vara ledig först 1-2 veckor, och sedan vara lediga hela Augusti! Fy fan vad nice! Och på det ska vi åka till kreta i två veckor! Denna sommar kommer bli en kanon sommar! Längtar som fan!



RSS 2.0