Kreta here I come!

Sitter här och drömmer mig bort... till en speciell plat, en plats som jag varit på flera gången och som jag vill återvända till med min älskling. Att förläldrarna är med på resan är som en stor bonus! Det ska bli sjukt kul att åka dit med både Elias och päronen! Så här kommer lite information om resemålet och en möjlig ort som vi kommer att åka till

Kreta

Apollo kan som största nordiska researrangör på Kreta erbjuda dig ett oslagbart semesterurval. Vi har allt från enkla, charmiga familjehotell till lyxhotell med alla tänkbara faciliteter. Inkvarteringarna är utspridda över ön på både kända och mer okända, genuina platser. Välkommen till en oslagbar semesterö!

Kreta är något alldeles speciellt. Denna stora, natursköna ö med sin dramatiska historia är som ett eget land och de stolta kretensarna själva är noga med att de först och främst är kretensare och i andra hand greker. Läget långt söderut i Medelhavet ger en sommarsäsong från april till november. Minnen från Europas äldsta högkultur, en fantastisk och mångfaldig natur samt attraktiva turistområden gör ön till ett nästan oslagbart resmål.

Kreta med en halv miljon invånare är Greklands största ö och en av de största öarna i Medelhavet. Kreta är också Greklands sydligaste ö, belägen lika nära Afrika som Europa. Ön sträcker sig över hela tre klimatzoner och naturen uppvisar en variationsrikedom utan like, från snötäckta bergstoppar till palmbevuxna stränder. Huvudstaden Heraklion ligger mitt på öns nordkust. På västra delen av ön breder höga berg och bördiga dalar med buktande sandstränder ut sig. I öst är naturen kargare med vidsträckta bergsplatåer och silvergröna olivlundar bakom kustens otaliga sandstränder.

Kreta har varit befolkad i över 8 000 år och det var här som den minoiska kulturen uppstod 2 600 f Kr. Storheter som målaren El Greco, skalden och kompositören Mikis Theodorakis och urgreken Zorba, eller snarare hans skapare, Nikos Kazantzakis, som sa "det är ett stort ansvar att vara kretensare", härstammar alla från Kreta.

Platser som skapat historia
På Kreta föddes enligt sägnerna överguden Zeus. Med prinsessan Europa avlade han, förklädd till tjur, tre söner, av vilka Minos blev Kretas förste kung. Med oss kan du resa i historiens och mytologins värld och besöka kung Minos palats Knossos - ett av Europas största sevärdheter. Ett av våra utflyktsmål är en heldagstur till utgrävningarna av den minoiska civilisationens högsäte, den civilisation som uppstod ca 2 600 f Kr och blomstrade i över tusen år. Omkring 1 400 f Kr inträffar något som får den högtstående minoiska kulturen att försvinna och inte förrän på slutet av 1800-talet återupptäcks dess gömda skatter.

Uppe i Lefka Ori-bergen på västra Kreta ligger den storslagna Samariaravinen, nationalpark och Europas största naturliga ravin. Med Apollo kan du välja att ge dig ut på Stora Samariaäventyret och vandra hela vägen på 18 kilometer, eller uppleva Lilla Samariaäventyret, som startar vid ravinens utmynning varifrån vi går upp till den smalaste passagen, Järnporten, där vi njuter av den vidunderliga utsikten.
Kanske seglar en örn förbi, kanske bräker Kretas nationaldjur Kri-kri-geten stämningsfullt i bakgrunden.

Spinalonga är en ö i inloppet till Eloundaviken. Här byggde venetianarna, vilka under många år härskade över Kreta, en imponerande borg som när turkarna erövrade Kreta i mitten av 1600-talet förblev ointaglig i över 50 år. Borgen kom att bli en tillflyktsort för kristna ända fram till 1715, då den överlämnades i turkarnas händer. Fem år efter Kretas nyvunna självstyre 1898 lämnade de sista turkarna Spinalonga, som då förvandlades till en spetälskekoloni dit sjuka deporterades ända fram till 1957.

Apollos Kreta
Apollo har funnits på Kreta ända från starten. Vi erbjuder ett brett utbud av resmål här, allt från lugna små genuina byar till mer turistvana orter och städer. Utmed den norra kusten har Apollo valt att verka, här ligger de kända städerna Rethymnon, Chania och Hersonissos och kusten är en utmärkt utgångspunkt för den som vill utforska ön. På denna sida ligger många härliga badvikar och sandstränder och havet håller faktiskt en högre temperatur än söderut.

Almyrida & Kalives

I Almyrida och Kalives får man känslan av att verkligen vara i Grekland! Det stillsamma livet kretsar kring stranden och de mysiga restaurangerna och allt finns på bekvämt avstånd, runt knuten. Hit reser man för att koppla av, njuta och komma utvilad tillbaka.

Kalives
Redan vid första ögonkastet vinner Kalives besökarens hjärta. Orten är vackert belägen vid Soudabuktens inlopp, med oerhört vacker vy över Akrotirihalvön där en särskild typ av kameleonter lever. Den lilla staden karaktäriseras av de gröna omgivningarna och de tre floder som flyter fram och mynnar ut i havet.

Kalives är en stillsam småstad där byborna lever sitt liv i behaglig takt. Gatorna är smala och husen ligger tätt. På caféerna sitter de äldre männen och diskuterar allt mellan himmel och jord. Känslan av det grekiska finns överallt. Utbudet av tavernor, barer och caféer är fullt tillräckligt, så tråkigt får du inte! Ena stranden är en lång, gyllengul sandstrand med härligt turkosblått vatten, som utmärkts med EU:s Blå flagga för sin renhet.

Almyrida
I Almyrida sägs det bo endast 75 kretensare. I denna lilla by möts man av en genuin atmosfär där man som gäst verkligen kan njuta av lugn och ro. Livet i Almyrida är centrerat till dess bygata som löper tvärs genom hela byn och här finns ett fåtal livsmedelsaffärer, bagerier, caféer och barer.

Utefter stranden ligger en handfull bra restauranger och tavernor där man blir väl mött och får njuta av färsk fisk och hemlagad kretensisk mat medan kvällssolen sakta sänker sig ner över Almyridabukten. Den härliga sandstranden på den ena sidan om byn är finkornig, långgrund och ett utmärkt val för barnfamiljer. Det finns även en mindre sandstrand på andra sidan om byn samt en klapperstensstrand. På gångavstånd ligger grannbyn Plaka som är väl värd ett besök om man vill få en vacker promenad.


En bra utgångspunkt
Från Kalives och Almyrida har man närhet till både Chania och Rethymnon. Här är utbudet större på restauranger, shopping och nattliv. Det är också en trevlig upplevelse att flanera i de gamla hamnarna som karaktäriserar båda städerna. Bussar trafikerar sträckan från nationalvägen, straxt utanför Kalives, flera gånger om dagen.

Det är också att rekommendera att bege sig ut på lite längre upptåg, antingen med hyrbil eller på någon av Apollos utflykter. Kretas fantastiska och varierande natur måste upplevas och de rika historiska monumenten som finns över hela ön är väl värda ett besök.

Almyrida Resort

Dubbelrum för 2-4 personer. Superiorrum för 2-4 personer, varav 1 barn. Dubbelrum i etage för 2-4 personer, varav 2 barn. Tvårumssviter för 2-3 personer. Familjerum för 2-3 personer.I Almyrida Resort ingår; Almyrida Residence och Almyrida Beach. Hotellen ligger bredvid varandra och gästerna är välkomna att utnyttja faciliteterna på båda hotellen. Fint poolområde med fyra pooler och separat barnpool. Poolbar och restaurang. Spelrum och massage mot avgift. Businesscenter och tvättservice. Gratis solstolar. Poolbar och restaurang. Massage mot avgift. Hotellen har närhet till stranden, restauranger och barer i byn. Lokal trafik.

Rummen

På Almyrida Beach finns elegant inredda dubbelrum och familjerum. Rummen har telefon, radio, TV och mindre kylskåp. Bad och wc. Hårtork. Balkong med begränsad havsutsikt. Deponering och luftkonditionering mot avgift. På Almyrida Residence finns vackert inredda superiorrum med satellit-TV. Vissa rum har minibar. Möjlighet till extrabäddar för barn. Vissa dubbelrum är i etage och har möjlighet till en extrasäng (vuxen eller barn). Telefon och radio. Kylskåp. Vissa rum har förbindelsedörrar. Sviter med separat sovrum samt satellit-TV, DVD-spelare och playstation. Gratis trådlöst internet, laptop finns att hyra. Hårtork. Luftkonditionering och deponering mot avgift. Bad/dusch och wc. Balkong med havsutsikt. Bad/dusch och wc. Städning 7 ggr/vecka.


Kalives Beach

Dubbelrum för 2-3 personer. Familjerum för 2-4 personer, varav 1 barn.Charmiga Kalives Beach består av två byggnader belägna vid den fantastiska Kalivesstranden. Två härliga poolområden där den ena poolen har barnsektion. Här finns gratis solstolar och parasoller. Restaurang och snackbar. Room service när baren är öppen. Massör. För barnen finns en lekplats. Bastu och jacuzzi mot avgift. Kalives Beach disponerar en del av stranden. Här erbjuds solstolar och parasoller mot avgift. Stark genomfartstrafik.

Rummen

Smakfullt inredda dubbelrum och större familjerum. TV, telefon och radio. Litet kylskåp. Hårtork. Gratis luftkonditionering. Deponering mot avgift. Bad/dusch och wc. Möblerad balkong. Städning 7 ggr/vecka.

 

Så nu är det bara lite mindre än 6 månader kvar innan resan faktiskt sker! Längtar!

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0